Офіс генпрокурора назвав дві області, де мешкає найбільше прокурорів-інвалідів

Графічне зображення прокурорів-інвалідів в офісі генпрокурора
Графічне зображення прокурорів-інвалідів в офісі генпрокурора

За даними розслідування, багато прокурорів в Черкаській та Хмельницькій областях мають статус особи з інвалідністю. Офіс генерального прокурора повідомив про це.

«Перевірка охоплює всі регіони, спецпрокуратури та центральний апарат. Досліджуються як питання, пов’язані з набуттям прокурорами статусу людини з інвалідністю, так і отримання пенсійних виплат за рішенням суду», – йдеться в повідомленні.

На Черкащині 60 прокурорів мають статус людини з інвалідністю, що становить 27,4% загальної кількості прокурорів. 59 з них отримали його до повномасштабного вторгнення.

У Хмельницькій області такий статус має 61 прокурор або 29,8% від загальної кількості. 50 отримали групи інвалідності до повномасштабного вторгнення.

У решті прокуратур та в Офісі генерального прокурора такий показник не перевищує 10%. У 18 прокуратурах менше 5% прокурорів мають групи інвалідності, а в 11 прокуратурах від 5 до 10%.

В Офісі Генерального прокурора 22 прокурори мають статус людини з інвалідністю, що складає 2,5% загальної кількості прокурорів, які працюють у центральному апараті.

«По кожному з цих фактів буде проведена ретельна перевірка та надана оцінка як в межах службового розслідування, так і в межах кримінального провадження», – додається до повідомлення.

Зазначено, що перелік рішень, що повернуть справедливість у роботі медично-соціальних експертних комісій, визначила Рада національної безпеки і оборони. Зокрема, президент України вів в дію рішення Ради про ліквідацію медико-соціальних експертних комісій з 31 грудня 2024 року.

Нагадаємо, 64 посадовці медично-соціальних експертних комісій (МСЕК) отримали підозри у вчиненні злочинів, а понад 4 тис. висновків про інвалідність були скасовані згідно матеріалів Служби безпеки.

Було виявлено, що близько 50 прокурорів Хмельниччини оформили інвалідність через корупційну схему Тетяни Крупи у МСЕК.

Генеральний прокурор України розпочав розслідування щодо цієї ситуації.

Також було виявлено незаконне збагачення керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяни Крупи та її сина.

Керівницю оголосили під варту на 60 днів з можливістю внесення застави.

Міністерство охорони здоровʼя провело перевірки та скасувало висновки про встановлення інвалідності 74 військовозобовʼязаним Хмельницьким МСЕК.

Читайте також