Окупанти посилюють наступальні дії на одному з напрямків: аналіз ISW

Російські війська наступають в Запорізькій області, зокрема поблизу Роботиного. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Бойові дії на фронті

19 лютого тривали бойові дії на лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, але змін на цьому напрямку не було. Проходили інтенсивні бої поблизу Синьківки, Табаївки, Тернів і Білогорівки.

Капітан Ілля Євлаш, речник Угруповання військ "Хортиця", повідомив, що російські війська здійснюють наступ у районі річки Жеребець і перекидають у цей район додаткові підрозділи з метою закріплення позицій біля Тернів і Торського.

Поблизу Бахмута 19 лютого тривали бої між російськими та українськими військами. Були виявлені бойові дії поблизу Богданівки, Іванівського, Кліщіївки, Андріївки та Південного. Ілля Євлаш повідомив, що російські війська активно наступають на Богданівку і атакують фланги цього населеного пункту.

За даними на 19 лютого, Росія, ймовірно, захопила всю Авдіївку, хоча можливо, частини міста ще очищаються. Українські підрозділи повідомили про виведення українських військ з коксохімічного заводу в Авдіївці.

Міністерство оборони Росії опублікувало відео, в якому показано удар російських сил по українським військам, що відступали поблизу Авдіївки. Також звіти українського персоналу свідчать про оточення окремих підрозділів російськими силами.

Позиційні бої також тривають на кордоні Донецько-Запорізької області, неподалік від Старомайорського та Пречистівки. Російські війська продовжують наступальні дії біля Роботиного та на заході Запорізької області.

Генерал Олександр Тарнавський, командувач Таврійського угруповання військ, зазначив, що російські війська наступають невеликими групами з обмеженим застосуванням бронетехніки поблизу Роботиного.

За даними Генштабу ЗСУ, 19 лютого українські війська відбили щонайменше 16 атак російських сил на Лівобережній Херсонщині. Наталія Гуменюк, речниця Південного оперативного командування, заявила, що російські війська продовжують вести штурм з метою збереження бронетехніки.

Нагадаємо, що Росія активно формує велику армію в Запорізькій області, де українські війська розпочинали контрнаступ минулого літа. Є оцінки, що в угрупованні РФ нараховується приблизно 50 тис. осіб.