Окупанти пошкодили лінію електропостачання ЗАЕС: «Енергоатом» назвав ризики

Аварійне пошкодження лінії електропостачання на ЗАЕС
Аварійне пошкодження лінії електропостачання на ЗАЕС

Одна з двох ліній електропостачання на Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) була пошкоджена в результаті російських обстрілів. Існує ризик втрати зовнішнього живлення для охолодження реакторів, якщо друга лінія також пошкоджена. Про це повідомила прес-служба НАЕК "Енергоатом".

Наразі ЗАЕС зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі, зазначено у повідомленні.

За даними з 2 вересня 2024 року, через російські обстріли пошкоджена одна з двох зовнішніх повітряних ліній, через яку тимчасово окупована ЗАЕС отримує живлення від української енергосистеми для задоволення власних потреб.

Якщо друга лінія буде пошкоджена, виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення для насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива на ЗАЕС.

Українські фахівці наразі не можуть оглянути місце пошкодження і почати ремонт лінії через реальну загрозу обстрілу ділянки російськими військами. Лінію будуть відремонтовано, як тільки буде забезпечена безпека для спеціалістів, повідомили в "Енергоатомі".

Президент Володимир Зеленський заявив, що можливо повернути Запорізьку атомну електростанцію під контроль України політичним шляхом.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі відвідав Курську атомну електростанцію після того, як побував на Запорізькій АЕС.

Згідно з оцінками Інституту вивчення війни, російські офіційні особи намагалися використати візит генерального директора МАГАТЕ на Курську АЕС для представлення України як загрози радіаційного інциденту з метою підриву західної підтримки.

Раніше Рафаель Гроссі заявив, що ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій АЕС погіршується після удару безпілотника біля території станції.

Читайте також