Окупанти вдарили по Трипільській ТЕЦ новими ракетами – ЗМІ

Російська окупація вдарила по Трипільській ТЕС новими ракетами Х-69

Окупанти зруйнували Трипільську теплоелектростанцію на Київщині за допомогою нових крилатих ракет Х-69, які мають надзвукову швидкість і здатні повністю знищити станцію. Про це повідомляє видання Defense Express з посиланням на джерела.

Згідно з інформацією, ракети, випущені з великої відстані, набагато перевищують передбачені характеристики Х-69. Це не перший раз, коли окупанти використовують ці ракети проти України - перші випадки були зафіксовані ще в 2023 році. Дослідники Київського науково-дослідного інституту судових експертиз підтверджують використання ракет Х-69 в своїх публікаціях.

Ракети Х-69 є російськими дозвуковими крилатими ракетами для тактичної авіації. Вони можуть бути запущені з літаків Су-34 і Су-35, а також мають стати основними ракетами для літаків Су-57.

Використання ракет Х-69 викликає занепокоєння, оскільки вона може проникнути крізь українську протиповітряну оборону і запускатися з тактичної авіації, що ускладнює виявлення ракетних атак. Окрім того, Х-69 може бути використана масово, оскільки доступні більше носіїв.

Незважаючи на важливість вивчення цих ракет, їх серійне виробництво ще не розпочалося. До цього часу були проведені дослідження лютневої ракети, її виробництво планується на кінець 2023 року.

Стан енергетики та недостача електроенергії

Внаслідок російської атаки на Трипільську ТЕС, станція була повністю зруйнована. Це призвело до зменшення потужності і може призвести до дефіциту електроенергії в пікові вечірні години. Хоча з 19:00 до 22:00 заплановані обмеження, енергетики сподіваються обійтися без їх накладення на споживачів.

Україна виявила зацікавленість у закупівлі систем протиповітряної оборони Patriot, але зустрічається з труднощами в організації поставок. Європарламент відмовився фінансувати Раду ЄС, оскільки країни ЄС не можуть забезпечити Україну додатковими системами ППО Patriot.

Україна також стикається з дефіцитом ракет для систем протиповітряної оборони Patriot та Iris-T. Російська Федерація знищила більшість запасів протиповітряної оборони України, стверджують аналітики.