Окупанти вдаються до хитрощів, щоб переселити українських дітей до російських міст

Окупанти вдаються до хитрощів, щоб переселити українських дітей до російських міст

Після того як українські діти були викрадені на тимчасово окупованих територіях, російські окупанти пропонували їм 100 тисяч рублів за переїзд до російських міст на їхній вибір, повідомляє The Independent.

Журналіст Том Вотлінг відвідав п'ятьох українських підлітків у віці від 12 до 17 років, яких вже повернули з Росії після їхнього викрадення. Діти розповіли про свій досвід перебування у російських "таборах відпочинку".

Деякі з них перебували щонайменше чотири місяці в "таборах для відпочинку" в окупованій Херсонській області та Криму, троє з них залишалися там понад вісім місяців. Їх вдалося повернути завдяки благодійній організації Save Ukraine.

Із розповідей видно, що російські чиновники пропонували дітям по 100 000 рублів за переїзд до будь-якого російського міста, яке вони оберуть. Деякі з дітей погодилися на цю пропозицію.

Українські посадовці повідомили, що близько 20 000 українських дітей було викрадено окупантами з початку російської агресії в 2022 році. З них майже чверть - сироти та діти, які залишилися без піклування батьків.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець підкреслив, що єдиний реальний спосіб зупинити депортацію українських дітей - це звільнити всі окуповані території України. Він стверджує, що іншого шляху немає.

Нагадаємо, що до України вдалося повернути 17-річну дівчину на ім'я Мирослава, яка раніше жила на окупованих територіях.

За її повернення вдячність висловили Мінреінтеграції, Уповноваженій президента з прав дитини, Міністерству закордонних справ, посольству України в Білорусі, генеральному консульству України в Любліні, Ковельській райдержадміністрації, Держприкордонслужбі та голові правління "Української мережі за права дитини" Дарʼї Касьяновій.

Читайте також: