Окупанти вийшли на важливу трасу біля Вугледара: аналіз ISW

Окупанти на важливій трасі біля Вугледара
Окупанти на важливій трасі біля Вугледара

Російські війська досягли своєї мети - вийшли на трасу О-0532, щоб перерізати українську наземну лінію зв'язку, яка з'єднує Вугледар і Костянтинівку. Окупанти також просунулися у Нью-Йорк і Залізний, і можуть спробувати оточити ЗСУ. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

1 і 2 серпня відбулися бої на північ від Харкова в районі Глибокого і Липців, а також на північний схід від Харкова в районі Вовчанська і Тихого. Проте, підтверджених змін на лінії фронту не було. Російські блогери стверджували, що українські сили втратили позиції у Вовчанську.

2 серпня російські війська продовжили наступ у районі Часового Яру, але підтвердження цьому не було. Російські блогери стверджували, що російські сили просунулися на північний захід від Кліщіївки, але ISW не знайшов підтвердження цього.

Окупанти недавно просунулися поблизу Торецька та продовжили наступальні операції в цьому районі. Геолокаційні кадри показують, що російські війська також просунулися в центрі Нью-Йорка та південно-західному Залізному. Російські блогери стверджували, що російські сили намагаються оточити українські сили між Нью-Йорком і Залізним.

Аналітики вважають, що російські наступи в Залізному та Нью-Йорку відбуваються приблизно на відстані п'яти кілометрів одна від одної, і російські сили можуть спробувати оточити українські сили в цьому районі. Однак ISW не вважає, що спроба російського оточення обов'язково вдасться.

Російські війська нещодавно просунулися на північний захід від Авдіївки та досягли успіхів у цьому районі. Геолокаційні кадри показують, що російські війська просувалися на південь від Вовчого. Російські блогери стверджували, що російські сили також просунулися в полях на південний захід від Тимофіївки та Прогресу та увійшли до південно-східної Іванівки.

Російські війська досягли своєї тактичної мети - вийшли на трасу О-0532 і перерізали українську лінію зв'язку (GLOC), що з'єднує Вугледар і Костянтинівку. Однак російські позиції на трасі, ймовірно, не є тактично важливими. Геолокаційні кадри показують, що російські війська досягли ділянки траси на південний захід від Костянтинівки і захопили її.

Окупанти недавно активізували наступальні операції на південний захід від Донецька і провели кілька штурмів. Прогрес росіян до автомагістралі Вугледар-Костянтинівка ймовірно є результатом цього. Але російські досягнення на захід від Донецька є поступовими. Українські сили мають інші лінії зв'язку, що ведуть до Вугледара, тому перекриття траси O-0532 не суттєво погіршує їх здатність утримувати позиції в районі Вугледара.

2 серпня тривали бойові дії в районі кордону Донецько-Запорізької області. Русский блогер стверджував, що російські війська просунулися поблизу Урожайного, але ISW не знайшов підтверджень цьому.

На заході Запорізької області тривали бої поблизу Роботиного, Малої Токмачки та Вербового. 2 серпня російські війська продовжували атаки на лівому березі Херсонської області, але не зробили жодного підтвердженого просування.

Читайте також