Окупанти знову атакували Запорізьку АЕС безпілотником. МАГАТЕ відреагувало

Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку безпілотника на навчальний центр Запорізької атомної станції. За словами генерального директора Рафаеля Гроссі, в цьому інциденті немає прямої загрози ядерній безпеці, але він підкреслює надзвичайно серйозну ситуацію.

МАГАТЕ було поінформовано ЗАЕС про сьогоднішню атаку дронів на прилеглий до її майданчика навчальний центр. Зареєстрований вибух підтверджується спостереженнями групи МАГАТЕ. Цього разу прямої загрози ядерній безпеці немає, але останній інцидент знову підкреслює надзвичайно серйозну ситуацію.

У неділю 7 квітня МАГАТЕ заявило про атаки ЗАЕС безпілотниками, в результаті яких було пошкоджено три місця на майданчику станції. Експерти МАГАТЕ бачили залишки дронів у трьох місцях і чули вибухи і стрілянину, зокрема з артилерії, неподалік від ЗАЕС.

Тоді команда МАГАТЕ стверджувала, що не було структурних ушкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки станції. Але було поверхневе обгоряння верхньої частини даху купола реактора блоку №6, що потенційно могло поставити під загрозу цілісність захисної оболонки.

Хоча пошкодження на блоці №6 не поставило під загрозу ядерну безпеку, це був серйозний інцидент, який потенційно міг підірвати цілісність захисної оболонки реактора. - генеральний директор Рафаель Гроссі

МАГАТЕ не уточнило, кому належали безпілотники. Рада агентства вже планує провести позачергове засідання для обговорення цих ударів.