Орбан повідомив, коли парламент розгляне вступ Швеції в НАТО

Угорщина планує ратифікувати вступ Швеції до НАТО до початку весняної сесії

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що парламент країни планує ратифікувати вступ Швеції до НАТО на початку весняної сесії. Про це повідомляє Index.

Ми зробили важливі кроки з прем'єром Швеції. Ми рухаємося до ратифікації вступу Швеції до НАТО на початку весняної сесії парламенту

- сказав Віктор Орбан.

Суперечка між Будапештом та Стокгольмом наближається до кінця, заявив Орбан.

Парламент Угорщини почне роботу з 26 лютого.

Раніше Туреччина також схвалила ратифікацію протоколу про вступ Швеції до НАТО. Тепер Угорщина є останньою країною, яка має ратифікувати цей протокол.

Шведська заявка на вступ до НАТО

Швеція подала заявку на вступ до НАТО у 2022 році. Претензія Туреччини до вступу Швеції в Альянс полягала в обвинуваченні Швеції в приховуванні членів бойових груп, які Туреччина вважає терористами. Анкара звинувачувала Швецію в зв'язках з забороненою в Туреччині Робітничою партією Курдистану.

Після того, як Швеція посилила антитерористичне законодавство, президент Туреччини та Генсек НАТО запросили парламент Угорщини ратифікувати шведську заявку на вступ до НАТО.

Швеція також готова надати Україні винищувачі JAS 39 Gripen, але для цього їй потрібно отримати повноправне членство в НАТО.