Отруйні павуки активізувалися в Україні: що робити у випадку укусу

Отруйні павуки в Україні
Отруйні павуки в Україні

У різних регіонах України почали з'являтися отруйні павуки, які атакують нервову систему. Про це розповів Олександр Урін, завідувач відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій в Охматдиті.

За словами лікаря, отрута цих павуків може призвести до серйозних ускладнень для людей, особливо тих, хто має алергічну реакцію на отруту. Отрута впливає на центральну та периферичну нервову систему.

Раніше Національний природний парк "Тузлівські лимани" попереджав про небезпечного павука каракурта, також відомого як чорна вдова. Зображення такого павука було зроблене науковцем парку біля лиману Малошаганського та Джантшейського.

Україна населяється одним видом каракурта, який поширений в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях та Криму. Вкус каракурта відразу в 50 разів отруйніший, ніж вкус тарантула.

Каракурт є небезпечним видом павуків для людини. Його отрута має токсичний ефект на нервову систему, що може призвести до отруєння організму та смерті. Павуки зазвичай оселяються у місцях з рослинами та сплітають гнізда з павутини. Вони мають вісім очей у два ряди. Черевце у самок є округле або кулясте і досягає розміру 2 см. Самці менші за розміром. Після спарювання самка з'їдає самця, від чого отримала назву "чорна вдова".

Фахівці стверджують, що павуки ніколи не нападають першими і без причин. Найчастіше люди отримують укуси, взуючи старе взуття, в якому самки павуків створили гнізда.

Після укусу на шкірі з'являється невелика червона пляма, яка швидко зникає. Укус каракурта може призвести до психічних порушень, гострого болю, який поширюється по всьому тілу через 15-30 хвилин. Також можуть виникнути болі в животі, підвищена слиновиділення, потовиділення, проблеми з диханням.

Як уберегтися від укусу павука?

  • Перевіряйте взуття,
  • надягайте легкий світлий одяг,
  • уникайте місць, де можуть зустрітися отруйні павуки.

Що робити після укусу павука?

  • Спробуйте запам'ятати або сфотографувати павука.
  • Якщо павук укусив в кінцівку, не рухайте її.
  • Розіб'єтесь від одягу та прикрас, коли вас укусив павук.
  • Промийте місце укусу миючим засобом або обробіть його спиртом.
  • Накладіть суху пов'язку на місце укусу.
  • Пийте воду або чай невеликими глотками.
  • Якщо є ліки проти алергії, випийте одну-дві таблетки.

Не пробуйте накласти джгут, розрізати ранку або висмоктувати отруту.

Раніше в Болграді був зафіксований перший випадок укусу небезпечним павуком каракуртом. Отрута цього павука має токсичний ефект на нервову систему та може призвести до отруєння всього організму та смерті. У нашій країні наразі немає сироваток проти укусу павуків.

Читайте також