Палата представників США вперше за 20 років виключила конгресмена

Палата представників Сполучених Штатів Америки прийняла рішення виключити республіканця Джорджа Сантоса зі своїх рядів, що стало першим таким випадком за 20 років. Згідно з інформацією, наданою The Hill, цю процедуру здійснюється за умови, що щонайменше дві третини членів Палати підтримають таке рішення.

В результаті голосування 311 членів Палати представників, зокрема 105 республіканців, підтримали виключення Джорджа Сантоса, тоді як 114 законодавців проголосували проти.

Це рішення, як зауважує The Hill, створює проблеми для республіканців у Палаті представників, оскільки вони втратили один голос, що наразі є дуже важливим в контексті їхної хрупкої більшості.

За останні 20 років, Джордж Сантос став шостим конгресменом, якого вигнали з нижньої палати Конгресу. Його виключення є першим випадком з часів Громадянської війни у 1861-1865 роках, коли конгресмена не засудили за скоєння серйозного злочину.

Джордж Сантос є одним з найскандальніших американських конгресменів. Він намагався створити фальшиву біографію перед виборами, декларуючи себе євреєм з вищою освітою, із пройденим Голокостом й терористичним актом 9 вересня 2001 року. Згодом виявилося, що ці дані були неправдивими - Сантос не мав вищої освіти, не був євреєм та його мати не перебувала у США під час теракту.

Крім того, йому приписують збір грошей на лікування хворої собаки та бездомного ветерана, але він сам утримував отримані кошти. Його обвинувачують у 23 епізодах злочинів, зокрема шахрайства, крадіжки та надання неправдивої інформації до Федеральної виборчої комісії.

Майк Джонсон, спікер Палати представників США, заявив, що допомога Україні є пріоритетним питанням для американського Конгресу.