Пандемія посилила в українців бажання працювати за кордоном

Пандемія посилила в українців бажання працювати за кордоном, а міграційні процеси останніх років майже вийшли з-під контролю. 

За даними Держстату, ВВП в Україні за минулий рік скоротився на 4%, і є досі нижчим за той, який був 2013 року.

Рівень безробіття – 10%, що є найвищим після 2014 року, а рівень бідності – понад 23% (за межею бідності перебуває 8,8 мільйона громадян).

Демографічна ситуація невтішна: з 2019 року нас стало майже на один мільйон менше (у 2018 – 42,4 мільйона, в 2020 – 41,6 мільйона).

В основному через низьку народжуваність і переважання смертності. 2020 рік показав, що скорочення населення прискорюється, при цьому воно ще й старіє, зменшується частка дітей.

Робота за кордоном без шахрайства

«На сьогоднішній день немає жодних інструментів по захисту людей від шахраїв. І тому єдина порада – не платіть посередникам. Ви зайшли до фірми, а вам у фірмі кажуть: «заплатіть гроші і ми вас працевлаштуємо в Німеччину, Польщу, Фінляндію, куди завгодно». Не платіть, а виходьте з цього офісу та зачиняйте двері. Коли вам кажуть: «заплатіть нам гроші за виготовлення робочої візи», зачиняйте двері і ідіть шукайте тих, хто це робить безкоштовно. Неможливо працевлаштуватися в Німеччині українцю без фаху та без знання мови. До тих пір, поки українці будуть платити посередникам, до тих пір і буде існувати шахрайство в Україні», - каже президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.