«П’ять-шість годин зі світлом на день». Гендиректор Yasno попередив про важку зиму

«П’ять-шість годин зі світлом на день». Гендиректор Yasno попередив про важку зиму

Генеральний директор компанії Yasno, Сергій Коваленко, повідомив, що цієї зими українці можуть мати лише п'ять-шість годин світла на день. Однак, є надія, що ситуація може покращитися. Згідно з Коваленком, прогноз на зиму залежатиме від двох факторів: можливості імпорту електроенергії та ремонту енергооб'єктів.

Найгіршою новиною є те, що споживання електроенергії під час зимового піку є більшим, ніж влітку. Але все залежатиме від температури: якщо зимою буде +10 градусів за Цельсієм у середньому, то це буде хорошою новиною. Але якщо буде -15 і нижче, то ситуація буде незадовільною через збільшене споживання електроенергії на опалення.

За словами Коваленка, цієї зими дефіцит генерації може досягти 30-35%. Він вважає, що 5-6 годин світла на день - це реальний прогноз, але можливо буде краще. Проте остаточну оцінку можна буде дати лише наприкінці серпня після оновлення прогнозу.

Зараз генераційний дефіцит становить від 15-25%. Влада планує оновити перелік об'єктів, які не підлягають знеструмленню, і розвантажити лінії електропередачі, які живлять критичні об'єкти.

Також варто згадати, що партнери групи G7+ нададуть допомогу енергетичному сектору України на понад $1 млрд. Завдяки підвищенню тарифу на електроенергію, державний "Енергоатом" буде здатний здійснити виплату боргів, а енергетичні компанії отримають кошти для відновлення пошкодженого обладнання.

Читайте також: