Пенсіонерам на замітку: коли можуть заблокувати банківський рахунок

Пенсіонер з переповненим рахунком в банку
Пенсіонер з переповненим рахунком в банку

Журналіст Сергій Коробкін повідомив, що можуть бути арештовані банківські рахунки пенсіонерів та інших громадян України. Він зауважив, що ця блокування може зачепити всіх категорій населення, а не лише пенсіонерів.

В цілому, за рішенням суду, всім громадянам можуть блокувати банківські рахунки або робити стягнення, наприклад, за борги за комунальні послуги

, - зазначив Коробкін.

Експерт пояснив, що воєнний стан передбачає заборону стягнення з пенсій та стипендій. Однак існують винятки, коли частину коштів можуть стягнути навіть з пенсіонера.

У квітні 2023 року було скасовано мораторій на стягнення, що забороняв арештувати рахунки з сумою менше 100 000 грн. Відтоді почалося масове блокування карток.

Коробкін наголосив: "Згідно із законом про виконавче провадження на період мирного часу встановлені особливі правила звернення стягнень на пенсію. З виплати можуть примусово стягувати кошти в розмірі не більше 20% від розміру місячної пенсії".

Сергій Коробкін

Для часткового розблокування рахунку можна звернутися до виконавця, який наклав арешт, з відповідною заявою. Впродовж двох днів виконавець повинен зняти арешт на суму до 14 200 грн з одного рахунку.

Журналіст підкреслив, що на період дії воєнного стану виконавчі провадження щодо стягнення з пенсій припиняються. Виняток становлять три ситуації: стягнення аліментів, відшкодування шкоди через каліцтво або смерть внаслідок кримінального злочину, а також якщо боржник є громадянином РФ.

"Якщо ви визнаєте цю заборгованість і в змозі її погасити, то треба це зробити. Якщо не визнаєте, то можна спробувати оскаржити такий борг у судовому порядку", - порадив Коробкін.

Читайте також