Пентагон попередив, що Росія може застосувати ядерну зброю у космосі

Пентагон попередив, що Росія може застосувати ядерну зброю у космосі

Росія розробляє невибіркову ядерну зброю проти супутників

Представник Міністерства оборони США повідомив, що Росія розробляє "невибірковий" протисупутниковий ядерний пристрій, який становитиме загрозу для всіх супутників. За його словами, ця зброя не буде розрізняти військові, цивільні або комерційні супутники.

"Концепція, яка нас турбує, полягає в тому, що Росія розробляє і, якщо ми не зможемо переконати їх у протилежному, в кінцевому підсумку запустить ядерну зброю в космос, яка буде зброєю "невибіркової дії", яка не буде розрізняти військові, цивільні або комерційні супутники" - заявив помічник міністра оборони з космічної політики Джон Пламб на слуханнях у підкомітеті Палати представників з питань збройних сил.

Пламб також зазначив, що Пентагон і адміністрація Байдена стурбовані цією програмою, але загроза ще не є неминучою.

Згідно зі свідченнями Пламба, низка супутників у низькій орбіті може стати непридатною до використання через випромінювання від ядерного вибуху. Однак точний вплив цієї зброї ще важко оцінити.

У письмових свідченнях Пламб попередив, що російські протисупутникові можливості загрожують всім супутникам, а також життєво важливим службам зв'язку, науки, метеорології, сільському господарству та національній безпеці.

На іншому слуханні міністр оборони США Ллойд Остін також заявив, що ядерний вибух у космосі матиме руйнівні наслідки для можливостей країн у космосі.

Остін визначив таку практику як безвідповідальну і заявив, що використовувати ядерну зброю в космосі неприйнятно.

Джерело: Еспресо

Читайте також: