Передача заморожених активів РФ Україні: Reuters оприлюднив подробиці

Наступного тижня Європейський Союз планує затвердити законопроєкт про використання коштів, які були заморожені через санкції проти Росії. Цю інформацію повідомляє Reuters.

Згідно з джерелами, Україна може не отримати ці кошти через сумніви Франції, Німеччини та Бельгії. Законопроєкт буде озвучено 12 грудня, перед самітом лідерів 27 країн Євросоюзу. На зустрічі планується обговорювати питання щодо допомоги Києву, а також майбутнього членства України в ЄС.

Однак розбіжності між країнами-членами значно ускладнюють досягнення угоди, яка сприятиме війні в Україні проти Росії. Представник міністерства закордонних справ Німеччини повідомив, що наразі заморожені активи на суму приблизно 28 мільярдів євро і 207 мільярдів євро російського центрального банку.

Раніше Європейський Союз сумнівався у правильності передачі заморожених російських активів Україні для відновлення країни. Кілька країн ЄС не підтримали пропозицію Іспанії використати дохід від заморожених російських активів для допомоги Україні. За оцінками, до 2027 року цей дохід може сягнути 17 млрд євро.

Декілька посолів з держав-членів ЄС стверджували, що пропозиція Іспанії не надасть економіці України негайної допомоги, яку вона потребує, і натомість загрожує підірвати зобов'язання ЄС щодо підтримки Києва.

Офіційні представники ЄС протягом декількох місяців шукали способи використання заморожених активів вартістю близько 300 мільярдів доларів. Однак цей план отримав сумніви від Франції, Німеччини та Європейського центрального банку, який боїться нестабільності євро.

Читайте також: ЄС не передає Україні заморожені активи Росії: фінський економіст знайшов пояснення