Перейменування вулиць у Харкові: письменники б'ють на сполох

Харківські письменники обурені перейменуванням вулиць
Харківські письменники обурені перейменуванням вулиць

У Харкові місцева влада пропонує назвати вулиці на честь Міська Барбари та Левка Лук'яненка Привітною і Аерокосмічною замість їхніх власних імен. На цю тему відгукнулися письменники Оксана Забужко та Вахтанг Кіпіані.

«Звісно ж, гріє новина, що нарешті в Харкові будуть вулиці Йогансена, Семенка, Леоніда Ушкалова, але, на ласку Божу, чому в комісії «не стало путері» на нижню частину списку? чим завинив Василь Мисик, блискучий поет, яким Харків має пишатись на всі випнуті груди? Чим – покійний Місько Барбара, який тут жив, співав, грав, любив це місто як душу (лишив тому тексти-свідчення!), в ньому і в землю ліг, – а тепер провулок, замість його іменем, вирішили назвати, прости-Господи, «Привітним»», – пише Оксана Забужко.

Вахтанг Кіпіані також висловив свою думку: «У руках очільника Харківської ОВА Олега Синєгубова є можливість завершити важливий етап деколонізації публічного простору української фортеці Харків».

«Це якесь плебейство, боягузство, втеча від реальності, відмова формувати саме українське топонімічне обличчя міста... Так, деякі вулиці відтепер носитимуть гарні людські назви. Вітаю друзів-харків'ян з цим і самого себе, бо тепер служу на Харківщині і мені не байдуже, кого і що ми вшановуємо... Це дуже погано. Глави ОДА можуть вписати себе в історію, а можуть вляпатися... Навіщо зараз під час війни чинити цьому опір? Не розумію», – наголосив Вахтанг Кіпіані.

Користувачі соцмереж одностайно підтримують думку письменників та висловлюють свої коментарі.

Нагадаємо, що Харківська обласна військова адміністрація підтримала нові назви вулиць та станцій метро 24 липня 2024 року. Проте імена Міська Барбари та Левка Лук'яненка не отримали підтримку і замість них запропонували назвати вулиці Привітною та Аерокосмічною.

Важливо зазначити, що президент Володимир Зеленський підписав закон «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України», який спрощує процедури встановлення назв та перейменування населених пунктів.

Читайте також