Перемога ультраправих сил у ЄС може вплинути на підтримку України - The Hill

Перемога ультраправих сил у ЄС може вплинути на підтримку України - The Hill

На парламентських виборах у Європейському союзі перемогли ультраправі партії, що загрожує підтримці України. Скептичні законодавці, які особливо не підтримують Україну, займають все більше місць у законодавчій палаті, повідомляє The Hill.

На виборах правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП) отримала більшість місць у Європарламенті, а друге місце зайняла ліберальна група "Прогресивний альянс соціалістів і демократів".

Однак ультраправі партії в Німеччині та Франції, які є ключовими членами НАТО та постачальниками зброї на Україну, також отримали значну кількість місць на виборах. Це може змінити їхнє ставлення до України, зауважує The Hill.

Зазначається, що у разі набуття влади ультраправими партіями, ситуація може розвиватися по різних сценаріях, на прикладі Італії та Угорщини. Партія Джорджії Мелоні "Брати Італії" співпрацює з основними партіями ЄС, тоді як Угорщина блокує підтримку України та санкції проти Росії.

За словами експертів, найбільшій ймовірністю нові ультраправі партії будуть наслідувати Італію, а не Угорщину. Водночас у Франції партія "Національне об'єднання" змігла обійти партію президента Макрона більш ніж на 15%, що може змінити структуру влади і вплинути на прийняття рішень щодо України, незалежно від поста Макрона.

Також тривожним знаком є зростання партії "Альтернатива для Німеччини" (AfD), яка посіла друге місце на виборах у Німеччині і є проти України. Ультраправі партії набрали силу також в Польщі, Румунії, Болгарії та Австрії.

Експерти попереджають, що Росія бачить у сплеску ультраправих партій по всій Європі "головні канали" впливу на європейську політику.

Джерело: УНІАН

Читайте також: