Перші винищувачі F-16 прибули в Україну в останній день липня – The Economist

Перші винищувачі F-16 прибули в Україну
Перші винищувачі F-16 прибули в Україну

10 з 79 можливих винищувачів F-16 прибули в Україну в останній день липня, йдеться в статті журналу The Economist.

Україна планує отримати 20 винищувачів американського виробництва до кінця 2024 року, а решта будуть доставлені в 2025 році за домовленістю з коаліцією F-16, яку очолюють Данія та Нідерланди.

Розчарування з приводу того, скільки часу знадобилося на доставку літаків в Україну, дуже велике, - зазначає Бен Годжес, колишній командувач американськими силами в Європі.
Недостатня кількість навчальних місць для українських пілотів є однією з причин затримки в поставці F-16, що є "політичним рішенням адміністрації", - додає він.

Також треба враховувати мовні труднощі, оскільки F-16 відрізняються від радянських літаків, на яких українські пілоти в основному навчалися і мають досвід.

Інфраструктура для прийому F-16 потребує часу й підготовки. Також необхідне більше технічного обслуговування, інженерів і деталей. Частину робіт можуть провести в сусідніх країнах НАТО, що розлютить Росію.

Росія розглядає прибуття винищувачів як пріоритетну ціль, - говорить Ніко Ланге, колишній начальник штабу міністерства оборони Німеччини.

Сполучені Штати нададуть Україні ракети та озброєння для F-16, а самі американські винищувачі, ймовірно, вже прибули до України, хоча цю інформацію ще не підтверджено офіційно.

Читайте також