ПФУ роз'яснив механізм збільшення пенсії при пізнішому виході на заслужений відпочинок

Зображення пенсіонерів, що отримують більші пенсії
Зображення пенсіонерів, що отримують більші пенсії

Пенсійний фонд України пояснив, як можна збільшити розмір пенсії, якщо вийти на заслужений відпочинок пізніше 60 років. Згідно з законом про пенсійне страхування, є норми, які стимулюють громадян до більш пізнього виходу на пенсію.

Це призначення пенсії "з відстрочкою". Для тих, хто вже може отримати страхову пенсію за віком, але вирішив продовжити працювати після досягнення пенсійного віку, передбачено збільшення основного розміру пенсії.

У разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 60 місяців, розмір пенсії збільшується на 0,5% за кожен повний місяць страхового стажу після досягнення пенсійного віку. Якщо ж відстрочка становить понад 60 місяців, то збільшення складає 0,75% за кожен повний місяць.

Наприклад, якщо людина відстрочить вихід на пенсію на один рік, вона отримає надбавку у розмірі 6%. За два роки більш пізнього виходу на пенсію надбавка становитиме 12%. А у випадку відстрочки на шість років основний розмір пенсії збільшиться на 54%.

Важливо зазначити, що підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не виконується. Пенсія за віком "з відстрочкою" призначається за зверненням пенсіонера, зазвичай з першого числа місяця, в якому подано звернення.

Читайте також