Під Вугледаром РФ втратила більше елітних солдатів, ніж за 10 років у Чечні – BBC

Втрати елітних солдат під Вугледаром РФ
Втрати елітних солдат під Вугледаром РФ

За рік боїв під Вугледаром елітні підрозділи морської піхоти Російської Федерації зазнали значних втрат, які вчетверо перевищують їхні втрати за десять років війни в Чечні. Загалом відбулося понад 200 загиблих. Про це повідомляє BBC.

Вугледар є стратегічно важливим пунктом, і найбільш інтенсивні бої відбувалися навколо нього восени 2022 року та взимку 2023 року.

Для штурму міста були задіяні елітні 155 і 40 бригади морської піхоти Збройних Сил РФ, також відомі як "чорні берети", з підтримкою бронетехніки, включаючи БМП і танки. Їх підтримували мотострілецькі підрозділи, які складалися з мобілізованих та добровольчих бійців.

За даними BBC, під час боїв за Вугледар загинуло щонайменше 211 морських піхотинців 155 бригади, ще 42 особи вважаються зниклими безвісти. Це значно перевищує втрати цього підрозділу за десять років війни в Чечні, - наголошує видання.

Також бої залучали бійців з 40 бригади з Петропавловська-Камчатського. Журналісти BBC підтвердили загибель 72 російських військових з цього підрозділу. Серйозність втрат підтверджується тим, що до складу обох бригад були додані підрозділи "Шторм-Z", складені з ув'язнених російських колоній.

Нагадаємо, 1 жовтня з'явилася інформація, що російська армія окупувала Вугледар у Донецькій області. За даними ISW, станом на 1 жовтня окупанти установили контроль над населеним пунктом, ймовірно, після відступу українських сил. За інформацією аналітиків, українські військові здійснили плановий відхід з Вугледара, щоб уникнути оточення. Російські джерела стверджують, що відступ українських сил розпочався ще наприкінці 30 вересня.

2 жовтня вище командування підтвердило дозвіл на виведення підрозділів українських захисників з Вугледара. Це рішення було прийнято з метою збереження особового складу та бойової техніки для подальшого виконання завдань.

Також пресофіцер 72-ї Окремої механізованої бригади ЗСУ імені Чорних Запорожців Арсеній Приліпка розповів, що евакуація поранених військових з Вугледару була складною, але відхід з міста дав змогу українським військам зменшити втрати.

Читайте також