Під'їзд 10-поверхівки зруйнувало вибухом газу: 23 загиблих

13 жовтня 2007 року в Дніпрі стався вибух газу в 10-поверховому будинку на вулиці Мандриківська, 127. В результаті вибуху третій під'їзд був повністю зруйнований, а три сусідніх частково. Вікна в сусідніх будівлях були розбите, скло полетіло навколо.

У результаті цієї трагедії загинуло 23 людини, більшість з них були діти, та 20 отримали поранення. Пошукові роботи тривали протягом тижня, руйнування було розібрано вручну та за допомогою спеціальної техніки.

Було кілька версій причини вибуху, але врешті-решт було доведено, що причиною стало несправне газорозподільне устаткування. Якби місцеві працівники "Дніпрогазу" не були небайдужими, цю трагедію можна було уникнути. Мешканці цього будинку декілька днів до вибуху звонили до працівників "Дніпрогазу" та повідомляли їм про наявність запаху газу. Однак їм було пораджено просто відкрити вікна або провітрити квартиру.

"У той день ми отримали багато викликів щодо несправності газопостачальної системи в цьому районі. Нашу бригаду направили до сусіднього гуртожитку, де ми перебували в момент вибуху. Всі ми відразу ж побігли на місце трагедії. Сцена була жахлива, багато людей лежали на землі, а дехто був ще на верхніх поверхах. Це лишиться у моїй пам'яті назавжди", - розповідає керівник рятувальної бригади Олександр Рябченко.

Підпишіться на наш телеграм-канал новин - INKORR

Генеральний директор "Дніпрогазу", його перший заступник, головний інженер і майстер дільниці були заарештовані. Їх звинувачували у службовому недбальстві. Протягом 10 років справа була розглянута в українських судах, розповідає адвокат родин постраждалих Дмитро Поповський.

За цей період кримінальне провадження, відкрите у 2007 році, потрапило до 12 судів у Дніпрі, Запоріжжі та Києві. Кілька разів справу закривали, а потім відновлювали. Підсудні, колишні працівники "Дніпрогазу", отримували амністію тричі. Зараз судовий процес завершений: справа щодо колишнього керівника "Дніпрогазу" Ігоря Іванкова, яка раніше була виділена в окреме провадження, була закрита через закінчення строків давності 3 роки тому. А інші троє підсудних отримали реальні терміни позбавлення волі від 3 до 4 років.

Рештки будинку були знесені, а на його місці збудували церкву.

У Києві сталася подібна трагедія: вибух стався у шостому під'їзді 10-поверхівки на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5. У результаті вибуху п'ятеро людей загинули, стільки ж були госпіталізовані. 16 квартир від четвертого до восьмого поверху були зруйновані, перекриття обвалилися. Більше 125 мешканців залишилися без житла.