Підприємства енергетики потребують посиленого захисту від пожеж, – експерт

Пожежний екіпаж на майданчику енергетичного підприємства
Пожежний екіпаж на майданчику енергетичного підприємства

Підприємства критичної інфраструктури мають декілька проблем, зокрема економію на засобах вогнезахисту та недостатню увагу до протипожежного захисту під час війни. Таке висновок зробив експерт з вогнезахисту та протипожежної безпеки Денис Любченко. За його словами, підприємства повинні адаптувати нормативно-правову базу до воєнного стану, створити урядову комісію для аудиту готовності та забезпечити сучасним протипожежним обладнанням.

Що стосується проблеми з економією на вогнезахисті, то експерт вважає, що особливо пасивні засоби вогнезахисту, які стримують поширення вогню на великі площі, мають бути кращі.

Недостатня увага до протипожежного захисту відзначається під час війни. Любченко стверджує, що це є ключовою потребою підприємств критичної інфраструктури, включаючи енергетичну галузь.

Експерт вказує на три важливі питання, які потрібно вирішити. По-перше, адаптувати нормативно-правову базу з протипожежного захисту до воєнного стану. По-друге, сформувати урядову комісію, яка перевірить готовність енергетичних підприємств до зимового періоду та протипожежного захисту загалом. А по-третє, забезпечити підприємства критичної інфраструктури сучасним протипожежним обладнанням.

Особливу увагу експерт звертає на безпровідні системи дистанційного контролю гасіння пожеж, а також системи гасіння пожеж в електричних шафах, станціях мобільного зв'язку та транспорті. Він також зазначає, що потребуються системи автономного протипожежного захисту на великих енергетичних об'єктах, включаючи атомні станції.

Любченко вважає, що для придбання такого обладнання керівникам підприємств варто залучити підтримку держави.

Читайте також