Пил із пустелі та "брудні" дощі знову накриють Україну: синоптики розповіли про погоду в червні

Картка синоптиків з погодою в червні
Картка синоптиків з погодою в червні

Українців попередили про пил з пустелі та "брудні" дощі.

За інформацією керівника Черкаського гідрометцентру Віталія Постриганя, на кінець травня на Україну очікується пил із пустельних регіонів Центральної Азії. Він принесе хмарність, погіршення видимості та можливі "брудні" дощі. Синоптик пояснив, що такі умови створюються через північно-східний антициклон і вітер, який транспортує повітря з пиловими частинками з каспійської низовини.

"Північно – східний антициклон, прямуючи на Каспій, 28-29 травня поверне вітер на південно-східні румби. За такої синоптичної ситуації створюються ідеальні умови для транскордонного перенесення до нашого регіону повітря з пиловими частинками з каспійської низовини", – розповів Постригань.

Крім того, Постригань зауважив, що при сухій погоді пил приводить до погіршення видимості та помутніння неба, а при змішуванні з вологою повітряною масою випадають "брудні" дощі. Він також попередив, що частинки пилу можуть спричинити подразнення слизових, кашель та чхання, особливо для людей з захворюваннями органів дихання, алергіями та літніх людей.

Укргідрометцентр передбачає, що ситуація покращиться та повітря очиститься 30 травня 2024 року. Водночас, до кінця травня та на початку червня очікується тепла погода з грозовими дощами, які охоплять більшість областей України. У перший місяць літа очікуються нормальні опади та тепла погода, а середня місячна температура повітря буде вище за норму на 1.5-2 градуси.

Читайте також