Після атаки на хуситів зросли світові ціни на нафту

Після авіаудару США та союзників по базах хуситів світові ціни на нафту зросли.

Біржова ціна на нафту марки Brent зросла на 3,5%. Вона вперше цього року перевищила $80 доларів за барель, повідомляє Bloomberg.

Хуситів атакували у відповідь на їх напади на кораблі у Червоному морі. Це поставило під загрозу потоки палива і товарів.

"Після ударів США і Великій Британії по цілях в Ємені різко зросла кількість нафтових танкерів, які уникають південної частини Червоного моря. Це на деякий час порушить паливні потоки, і найбільше ризикують середземноморські ринки. Проте масового уникнення водного шляху ще не відбулося, і є вагомі причини, чому багато суден можуть продовжувати ризикувати, здійснюючи цей рейс", - йдеться у повідомленні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Більшість нафти, яку транспортують на південь через Червоне море, має російське походження. Її перенаправляють до Азії. Хусити навряд атакують ці танкери.

Якщо південну частину Червоного моря закриють, це буде мати більший вплив на потоки нафтопродуктів. Після повномасштабного нападу Росії на Україну торгівля з індійськими та близькосхідними нафтопереробними заводами і Європою різко зросла. А обхідні шляхи навколо Африки додають щонайменше два тижні до рейсів.

"Запаси в Європі допоможуть компенсувати ці перебої, але справжній страх полягає в тому, що авіаудари спровокують ескалацію, яка поставить під загрозу інфраструктуру видобутку та експорту нафти", - підсумував Bloomberg.

Збройні сили США та Великої Британії атакували хуситів в Ємені

Збройні сили США та Великої Британії за підтримки Канади, Нідерландів, Австралії та Бахрейну в ніч на 12 січня вдарили по воєнних об'єктах хуситів в Ємені.

Удари наносилися з винищувачів і ракетами "Томагавк". Понад десяток цілей були вражені ракетами, випущеними з повітря, поверхні та підводних платформ.