Після виборів Сербію сколихнули масштабні протести (фото, відео)

У понеділок, 18 грудня, ввечері у Белграді розпочався мітинг з вимогою скасувати результати парламентських виборів, на яких перемогла Сербська прогресивна партія (СПП) президента Олександра Вучича.

Представники опозиційного блоку Сербія проти насильства звернулися до Виборчої комісії з вимогою анулювати результати виборів, стверджуючи, що перемога СПП стала наслідком фальсифікацій.

Тисячі прихильників опозиційного блоку зібралися перед будинком виборчої комісії у центрі Белграда. Двоє представників Сербії проти насильства оголосили про голодування, яке триватиме, доки їхні вимоги не будуть виконані. Демонстранти закидали будівлю виборчої комісії яйцями, помідорами та туалетним папером.

Представники Сербії проти насильства заявляють, що вибори у Белграді пройшли з численними порушеннями, і результати не відображають виборчу волю громадян. Вони вимагають скасувати вибори через доставку виборців без легального проживання, яка змінила виборчу ситуацію.

Сербська прогресивна партія відкинула звинувачення у порушеннях під час виборів. За попередніми результатами, СПП набрала 39,3% голосів (49 мандатів), тоді як Сербія проти насильства - 34,3% (42 мандати).

Президент Сербії Олександр Вучич заявив, що Сербська прогресивна партія перемогла на виборах, й підсумки завжди сумніваються "тех, хто програє".

До парламенту пройдуть п'ять партійних коаліцій, яким вдалося подолати прохідний бар'єр у 3 відсотки голосів виборців. Серед них Соціалістична партія Сербії (6 мандатів), ультраправа Національно-демократична альтернатива (7 мандатів) та проросійський блок Ми - голос народу (6 мандатів).

Екс-посол України у Хорватії та Боснії і Герцеговині Олександр Левченко зазначив, що Республіка Сербська - повністю проросійський анклав і ймовірно, Москва буде діяти через нього, намагаючись розпалити війну на Балканах.