Після знищення Трипільської ТЕС «Центренерго» втратило всю генерацію

Унаслідок російської атаки 11 квітня було знищено всю енергетичну систему компанії "Центренерго", зокрема Трипільську ТЕС. Про це повідомила компанія у своєму Facebook-акаунті.

Зазначається, що через влучання в турбінний цех сталася масштабна пожежа, внаслідок чого тривають роботи по тушінню пожежі на підприємстві.

Масштаби руйнувань - жахливі. Грошима це не оцінити. Це для нас найбільший виклик за всю історію підприємства. Але я переконаний - ми з ним справимось - заявив голова наглядової ради ПАТ "Центренерго" Андрій Гота.

Трипільська ТЕС була найбільшим постачальником електроенергії для Київської, Черкаської і Житомирської областей.

Це не перший випадок атаки на українські ТЕС. Раніше, 22 березня 2024 року було знищено Зміївську ТЕС, а 25 липня 2022 російські війська окупували Вуглегірську ТЕС. Внаслідок атаки "Центренерго" втратила 100% генерації енергії.

Добре, що всі наші співробітники, які були під час обстрілів на зміні, залишилися живі. Але це надзвичайно болісно для нас - зазначає прес-служба "Центренерго".

Нагадаємо, що 11 квітня російські окупанти атакували критичну енергетичну інфраструктуру у чотирьох областях: Харківській, Запорізькій, Львівській і Київській.

Компанія ДТЕК повідомила, що дві її теплоелектростанції під час атаки отримали серйозні пошкодження.

Після атаки енергетики розпочали ліквідацію наслідків та відновлення обладнання, при цьому без постраждалих.

Керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк зазначила, що напад на південь України був спрямований на енергетичну інфраструктуру.

Зранку 11 квітня мешканці Києва і Київської області почули вибухи, працювала протиповітряна оборона.