Південна Корея ухвалила історичний законопроєкт про собаче м'ясо

У Південній Кореї прийняли закон, який забороняє забій і продаж собак на м'ясо

Південна Корея прийняла новий закон, який надає заборону на забій і продаж собак на м'ясо до 2027 року. Це рішення становить кінець використанню собачого м'яса як їжі, що вже тривало багато років. Про це повідомляє ВВС.

За даною законопроекту, який крім заборони розведення та продажу собак на м'ясо, отримав підтримку обох політичних партій, розроблений 208 голосами "за" та двома утримавшимися голосами.

Закон також передбачає надання субсидій тим, хто наразі займається виробництвом собачого м'яса, для того, щоб вони могли змінити свою діяльність. Проте підприємці, які займаються цим бізнесом, планують подавати апеляцію та виходити на протести. За словами активістів, процес забою собак став трохи гуманнішим, проте вони наголошують на жорстокості цієї практики.

Закон передбачає заборону розведення та забою собак для споживання, а також продажу собачого м'яса. Порушникам цього закону може загрожувати до двох років позбавлення волі. Закон набере чинності у 2027 році після трьохрічного перехідного періоду. Порушникам також може бути накладено штраф у розмірі до 30 млн вон (приблизно $23 тис.)

Захисники тварин привітали рішення парламенту та виразили задоволення від заборони споживання собачого м'яса. Перша леді Кім Кон Хі також підтримала закон, наголосивши, що заборона споживання собачого м'яса була однією з обіцянок президента Юн Сок Йоля.

Південна Корея була єдиною країною, де спеціально розводили собак для споживання людиною (подібна практика також існує у деяких частинах В'єтнаму та південного Китаю). Традиційно, собаче м'ясо споживалося для боротьби зі спекою влітку та як доступне та дешеве джерело білка. Проте споживання собачого м'яса в останні десятиліття зменшилося через збільшення володіння домашніми тваринами.

Раніше Південна Корея вже намагалася заборонити споживання собачого м'яса, але через протести та занепокоєння щодо засобів існування фермерів та власників ресторанів, ця кампанія була скасована.

Сьогодні у країні існує близько 1150 собачих ферм, 34 м'ясні підприємства, 219 дистриб'юторів та приблизно 1600 ресторанів, які продають собаче м'ясо. Однак, споживання собачого м'яса значно зменшилося за останні роки.

У опитуванні Gallup Korea в 2022 році більшість респондентів (64%) висловили свою незгоду з споживанням собачого м'яса, що є значним зростанням порівняно з опитуванням 2015 року. Кількість людей, які їли собаче м'ясо, також зменшилася з 27% в 2015 році до 8% у 2022 році. Зовсім молода людина відмовляється від такого виду їжі.

Офіційна статистика також показує зменшення кількості ресторанів, де подають собак, у Сеулі через зменшення попиту з 2005 по 2014 рік.

В листопаді минулого року уряд партії "Влада народу" (PPP) вирішив запровадити закон, що забороняє споживання собачого м'яса в країні. Після цього в країні виникли протести щодо заборони споживання собачого м'яса.