Півмільярда росіянам: «Укрзалізниця» купила цистерни з російським слідом

Один з підрозділів «Української залізниці», філія «Центр транспортної логістики», оголосила про закупівлю вантажних залізничних вагонів-цистерн від компанії «Tatravagonka a.s» з Словаччини. Загальна вартість цього замовлення становить 12,57 млн євро, або 481,16 млн грн. Про це повідомляє видання «Наші гроші».

Замовлення було зроблено без проведення торгів, виконуючи рішення правління «Укрзалізниці» в рамках програми «Оновлення парку вантажного рухомого складу для ширини колії 1435 м». Однак, у зв'язку з тим, що договір не опублікований, деталі щодо моделі, умов поставки та ціни за одиницю залишаються невідомими. За оцінками видання, вартість однієї цистерни може складати 109 тис євро, або 4,18 млн грн.

Компанія «Tatravagonka a.s», що базується у місті Попрад, є виробником вантажних залізничних вагонів. Варто зазначити, що у неї також є зв'язки з Росією: у 2011 році вона стала співвласником транспортно-машинобудівного заводу в Енгельсі, який між іншим виготовляє цистерни. Крім того, вона є стратегічним партнером Російських залізниць та спільно з ними розробляла нову модель нафтової цистерни.

Нагадаємо, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура недавно завершила розслідування злочинної схеми, за якою керівники «Укрзалізниці» завдавали збитків на суму 206 млн грн у зв'язку з закупівлею газу.