Чому деяким українцям відмовляють у в'їзді до ЄС

Наприкінці травня цього року в українців, які прибували до країн ЄС з кінця лютого після повномасштабного вторгнення рносії в Україну, закінчився безвізовий період. Деяких українських громадян почали попереджати про депортацію із країн Євросоюзу. Насправді дозволені 90 днів, протягом яких вони можуть перебувати на території ЄС, вже минули.

Знайти роботу за кордоном допоможуть на сайті layboard.com

Міжнародний або тимчасовий захист надавався українським біженцям до країн ЄС згідно з Директивою про тимчасовий захист 2001/55/EC. Вона дозволяє тимчасово проживати, здобувати освіту та працювати. Також біженці можуть розраховувати на отримання соцзабезпечення протягом щонайменше 1 року (залежно від розвитку ситуації в Україні).

«Логіка таких безпрецедентних дій країн ЄС полягала в тому, щоб надати тимчасовий притулок тим, хто постраждав від жахів війни, яку розв'язала рф в Україні. Набуття такого статусу має призупиняти безвіз. У деяких країнах, наприклад, Польщі, отримання притулку дозволяє короткострокові виїзди, незалежно від того, скільки вже біженець перебуває на території країни під соціальним захистом», – розповідають юристи.

Деякі юристи наполягають на тому, що перебування українців у ЄС є легальним навіть після закінчення 90 днів. Вони наводять статтю 11 закону, за якою зазначене там право не залежить від інших прав на в'їзд та перебування на території Польщі, тому українця зі статусом тимчасового захисту зобов'язані пропускати назад до Польщі.