Податкова нарахувала: кому з українців доведеться сплатити податок на нерухомість до кінця серпня

Графік податків на нерухомість України
Графік податків на нерухомість України

Державна податкова служба нарахувала українцям понад 6,7 мільярда гривень податку на нерухомість. Ця інформація стала відома з відповіді ДПС на запит Європейського порталу.

На початку серпня 2024 року було підготовлено понад 3,5 мільйона документів про нарахування податку на нерухомість, який стосується майна окрім земельної ділянки. Повідомлення про необхідність сплати податку отримали близько 2 мільйонів громадян, а загальна сума склала 6,7 мільярда гривень. Це значно більше, ніж у попередні роки.

Проте, не всі українці віддають цей податок. У 2022 році було нараховано 2,3 мільярда гривень, але реально надійшло лише 1,2 мільярда. Така ж ситуація спостерігалася й у 2023 році: з 4,1 мільярда гривень надійшло лише 2,8 мільярда.

Усі повідомлення-рішення про сплату податку на нерухомість ДПС розіслала до 1 липня 2024 року. Суму необхідно сплатити протягом 60 днів після отримання повідомлення-рішення, тобто до 30 серпня.

У разі затримки з оплатою можуть бути застосовані штрафні санкції: 5% від суми боргу при затримці до 30 днів та 10% - при затримці понад 30 днів.

Податок на нерухомість стягується місцевими органами влади щороку і охоплює всі об'єкти нерухомості, крім земельних ділянок. Зараз громадяни сплачують податок за майно, яким володіли у 2023 році.

Ставка податку становить не більше 1,5% від мінімальної зарплати за звітний рік за кожен надмірний квадрат. Оскільки цього року сплачується податок за 2023 рік, то ставка не перевищує 100,5 гривень за квадратний метр.

Якщо загальна площа об'єкту нерухомості перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25 тисяч гривень на рік.

Читайте також