Податкова система України потрапила до п'ятірки найгірших у світі

Українська податкова система входить до категорії країн з неприємними, отруйними податковими системами. Цю інформацію ми отримали з рейтингу, який називається Tax Hells Index 2023 ("Податкові пекла 2023"), що був складений американським фондом "1841". У цьому рейтингу Україна посідає четверте місце, про це повідомляють з "Коментарів".

Перші три місця в рейтингу займають Білорусь, Венесуела і Аргентина. Потім йдуть Бразилія і Мексика, які розташувалися після України на п'ятому і шостому місці відповідно. Також до рейтингу потрапила Росія, яка займає дев'яте місце.

  • Білорусь
  • Венесуела
  • Аргентина
  • Україна
  • Бразилія
  • Мексика

Загалом, у цей неприємний список "податкових пекел" увійшли 13 країн світу.

При визначенні підпадання країни під цей рейтинг, експерти врахували такі кількісні фактори: фіскальний тиск (загальна сума податкових платежів до ВВП); боргове навантаження (загальний державний борг до ВВП); потенційний фіскальний тиск (різниця між державними видатками та доходами у відносному вираженні до ВВП).

При визначенні значень для рейтингу також були враховані якісні параметри, такі як якість управління. Цей показник враховує підзвітність влади, верховенство права в державі, якість регуляторної політики, політичну стабільність, ефективність держави та ризики корупції. Згідно з доповіддю фонду, рейтинг був складений на підставі даних 2021 року, до широкомасштабного конфлікту.

У червні президент Володимир Зеленський зазначив про проведення радикальної податкової реформи. За його словами, держава планує знизити податки і зменшити контакт з платниками, проте це можливо лише при закритті податкових схем.

Зеленський зазначив, що хоче знизити рівень податків. Але на даний момент, через "воєнну ситуацію та явну залежність України від співпраці з фінансовими донорами", країна не може собі цього дозволити.