Поляків обурили підписи на відео Урсули фон дер Ляєн

Німецький концтабір Аушвіц був розташований в Польщі

З нагоди Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виклала відео в соцмережі, де стверджується, що концтабір Аушвіц був розташований в Польщі. Це призвело до обурення поляків, оскільки не було вказано, що в той час Польща була окупована Німеччиною. Музей Аушвіца відреагував на це відео.

“Концентраційний табір смерті був розташований на окупованій частині польської території, яка була приєднана до нацистської Німеччини. Тому правильно стверджувати, що табір був розташований на території окупованої Польщі”, - заявили в музеї.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський також наголосив на цій неточності і сподівається, що відео буде виправлено. Інші політичні та громадські діячі Польщі звернулися до Урсули фон дер Ляєн з проханням виправити помилку.

Керівник Польського інституту міжнародних справ Славомір Дембскі зазначив, що потрібно утриматися від маніпулювання фактами.

“Я вважаю, що автори цього відео точно знають, що концтабір Освенцим був німецьким і знаходився на території, яку німці анексували до своєї країни після нападу на Польщу в 1939 році. Будь ласка, виправте помилку”, - написав він.

Поляки так гостро зреагували через те, що у їхньому законодавстві заперечення провини Німеччини в існуванні табору Аушвіц або відмова у масових вбивствах поляків, євреїв та інших національностей карається великими штрафами або тюремним ув'язненням.

Крім Польщі, відео президентки Єврокомісії також не уточнює, що Литва, Україна, Хорватія та Греція теж були окуповані під час Другої світової війни.

Міжнародний День пам'яті жертв Голокосту був проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у 2005 році, щоб вшанувати пам'ять про жертв терору нацистів під час Другої світової війни. Геноцид, здійснений нацистським режимом, призвів до знищення третини всіх євреїв світу і представників інших національностей.

Читайте також:

  • 27 січня нагадує нам: усі тирани будуть зупинені і покарані
  • Навіть у Німеччині починають стирати пам'ять про Голокост