Поліція показала, як працює лабораторія для швидкісного встановлення ДНК-профілю людини (відео)

Криміналісти Одеської області отримали пересувну лабораторію для встановлення ДНК-профілю людини

У 2023 році криміналісти ГУНП в Одеській області отримали сучасну пересувну лабораторію для швидкого встановлення ДНК-профілю людини, яка називається "ANDE 6 С". Ця лабораторія була надана урядом США в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги Національній поліції України у боротьбі з вторгненням Росії.

За допомогою новітньої техніки криміналісти змогли швидко розкрити тяжкі та особливо тяжкі злочини. Лабораторія дозволяє поліцейським проводити дослідження зразків біологічного матеріалу, виявлених та вилучених на місцях подій, всього за 90-105 хвилин. Завдяки цьому їм вдалося провести понад 570 ДНК-досліджень у різних напрямках діяльності, що сприяло оперативному розкриттю низки тяжких злочинів, зокрема вбивств, зґвалтувань, розбоїв тощо, повідомили у поліції.

«ANDE» суттєво допомагає поліцейським і у документуванні воєнних злочинів. Зокрема, одеські криміналісти виїжджали з лабораторією у Дніпропетровську область, де колегам потрібна була допомога у проведенні процесуальних дій з ідентифікації тіл, останків загиблих унаслідок російських обстрілів», - зазначили в поліції.

Правоохоронці підкреслили, що такі сучасні методи відіграють важливу роль у досудовому розслідуванні злочинів, сприяють встановленню винних осіб і пошуку істини.