Politico: Атаки на лікарні – частина плану Путіна

Будівлі лікарень позбавлені спокою
Будівлі лікарень позбавлені спокою

Росія веде війну проти лікарень: мета і тактика

Українська дитяча лікарня «Охматдит» у Києві стала жертвою ракетної атаки російської крилатої ракети Х-101. Це є одним з численних нападів на лікарні в Україні, Сирії та Чечні. Росія використовує цю тактику, щоб передати наглядачам повідомлення: вона готова знищити будь-яку інфраструктуру, щоб зламати опір країн, зазначає Politico.

Експерти підтверджують, що це не перший раз, коли Росія атакує лікарні. Російська армія використовує цивільні об'єкти як мішені, щоб розосереджувати українські сили. Вони знають, що Україна потребує додаткових захисних систем протиповітряної оборони для захисту своїх міст і населення, і використовують цю слабкість з руйнівними наслідками, заявляє дослідник Руслан Трад.

Ця тактика Росії є частиною її загальної стратегії ведення війни. Напади на лікарні є прикладом тотальної війни, де кремлівські війська не тільки атакують ворожі об'єкти, але й завдають шкоди цивільній інфраструктурі, щоб зламати волю населення до опору, говорить Микола Бєлєсков, військовий аналітик.

До цього Росія винищувала лікарні в Сирії, відповідальність за що намагалася знести на Ісламську державу. Тепер вона звинувачує українську владу в атаках на лікарню «Охматдит».

США та Україна планують відповісти на російський удар по дитячій лікарні. Радник Білого дому заявив, що США бачать реальну жорстокість Росії і готові прийняти відповідні кроки.

Читайте також