Польща фіксує зміни на ринку праці: хто замінює українців

Зміна праці на ринку Польщі
Зміна праці на ринку Польщі

Українці все менше домінують на польському ринку праці

За даними Polskie Radio, українці все більше втрачають свої позиції на польському ринку праці на користь працівників з інших країн. Останнім часом найбільше зростання зайнятості можна зафіксувати серед колумбійців, непальців та аргентинців. Вони заповнюють прогалини в промисловому виробництві, сільському господарстві та будівництві, які раніше були належні українцям.

За даними за 2023 рік, було видано понад 275 тисяч дозволів на роботу для громадян Азії та Латинської Америки. Це п’ятикратне зростання порівняно з 2019 роком.

Зараз багато українців шукають роботу в Німеччині та Чехії, оскільки там пропонують кращі умови праці. Це призвело до збільшення кількості вакансій у Польщі, зокрема сезонних та фізичних посад.

Зростання іноземних працівників у Польщі пов'язують зі скороченням кількості працездатних громадян. У Системі соціального страхування (ZUS) кількість зареєстрованих іноземних робітників значно зросла за останні 10 років.

Польща бореться з безробіттям та залучає працездатних громадян

Згідно з данними Центрального статистичного управління (GUS), в Польщі кількість безробітних впала до мінімуму, який не спостерігався з 1990 року. Зараз на повний робочий день працюють 16 мільйонів осіб, що свідчить про успішну боротьбу країни з безробіттям.

Читайте також