Польща розглядає пропозицію України щодо перехоплення російських ракет

Міжнародне співробітництво для безпеки України
Міжнародне співробітництво для безпеки України

Варшава розглядає можливість збивати російські ракети над Україною

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський повідомив, що Варшава вивчає можливість збивати російські ракети, що прямують до польської території, поки вони перебувають у повітряному просторі України. Ця пропозиція була включена до спільної оборонної угоди, підписаної під час нещодавнього візиту президента Володимира Зеленського до Варшави.

Про це повідомляє ВВС, посилаючись на інтерв'ю Сікорського Американському інституту підприємництва у Вашингтоні.

"На даному етапі це ідея. У нашій угоді йдеться про те, що ми розглянемо цю ідею", - заявив він.

Польський міністр підкреслив, що Польща є прифронтовою державою, і російські ракети порушують її повітряний простір.

"Наша дилема полягає в наступному. Якщо ми збиватимемо їх лише тоді, коли вони входять у наш повітряний простір, то уламки становлять загрозу для наших громадян і нашої власності. А українці кажуть: 'Будь ласка, ми не заперечуємо, робіть це над нашим повітряним простором, коли є неминуча загроза їхнього входу на територію Польщі'", - зазначив він.

Сікорський додав, що, на його думку, "це самооборона", але польська сторона ще "вивчає цю ідею".

Раніше міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш перед прийняттям такого рішення Варшава має проконсультуватися з союзниками по НАТО і отримати їхню згоду. А прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив про намір залучити союзників до НАТО до обговорення можливості збивати російські ракети та дрони над територією України.

Читайте також