Польща зачиняє двері для деяких іноземців: кого з українців можуть депортувати

Українці, випущені з Польщі, депортовані
Українці, випущені з Польщі, депортовані

Польща посилює заходи щодо депортації іноземців, які порушили закон, включаючи українців.

Польська прикордонна служба вирішила прийняти нову політику стосовно депортації іноземців, засуджених за правопорушення. Згідно з цією політикою, після закінчення терміну ув'язнення іноземців будуть депортувати до їх батьківських країн. Про це повідомляє місцеве видання inPoland.

«Таким особам заборонятимуть в'їзд до країн Шенгену», – пише видання.

Відбуватиметься депортація осіб, які, наприклад, незаконно перетнули кордон або керували транспортним засобом у стані сп'яніння. Їх будуть саджати на літаки до їх батьківських країн або відправляти до центрів для іноземців під охороною, щоб подальше депортування.

Співпраця прикордонної служби з виправними установами допомагає швидкій депортації іноземців. Працівники тюрем надсилають прикордонникам інформацію про кожного іноземця, якому закінчується термін ув'язнення. Практика такої співпраці існує вже давно, проте зараз прикордонники активніше почали займатися іноземними порушниками.

Депортуватимуть людей, які загрожують державній безпеці, засуджених за злочинну діяльність або тих, хто порушував закон неодноразово. Їм буде заборонений в'їзд до Шенгенської зони протягом 10 років.

Минулого року в Польщі було вчинено понад 17 тисяч злочинів іноземцями. Це на 2,5 тисячі більше, ніж у 2022 році.

Зміни на ринку праці в Польщі

Українці досі є найбільшою групою іноземних працівників на польському ринку праці. Однак їхню позицію все частіше займають працівники з інших країн. За останні роки спостерігається найбільше зростання зайнятості серед колумбійців, непальців та аргентинців. Працівники з Азії та Південної Америки заповнюють прогалини в таких секторах, як промислове виробництво, сільське господарство та будівництво, якими раніше переважно займалися українці.

Читайте також