Польща змінить правила в'їзду та виїзду для українців: до чого готуватись

В'їзд та виїзд у Польщу
В'їзд та виїзд у Польщу

Уряд Польщі прийняв проект закону про приєднання до системи в'їзду/виїзду (EES), який розроблено Міністерством внутрішніх справ та адміністрації. Цей закон спрямований на гармонізацію польського законодавства з нормами Європейського Союзу щодо перетину зовнішніх кордонів Шенгенської зони громадянами третіх країн.

Згідно з повідомленням inPoland, система EES, яка поширюється на всіх громадян третіх країн, які мають право на короткострокове перебування (до 90 днів протягом 180-денного періоду), має на меті підвищення безпеки громадян ЄС та оптимізацію процесу прикордонного контролю. Ця система буде застосовуватись до всіх іноземців поза ЄС, незалежно від того, чи перетинають вони кордон за візовим режимом, чи користуються безвізовим режимом для короткострокових поїздок.

Нововведення передбачає створення єдиної бази даних про в'їзд та виїзд громадян третіх країн, включаючи інформацію про можливі відмови у в'їзді. Ця система автоматично розраховуватиме дозволений термін перебування іноземця на території Шенгенської зони, що значно спростить контроль за дотриманням правил перебування.

Однією зі змін для подорожуючих стане відсутність традиційних штампів прикордонників при перетині кордону. Доступ до даних EES буде надано ключовим державним установам та уповноваженим особам, таким як вода, прокуратура, воєвод, прикордонна служба, керівництво відділу у справах іноземців, поліція та Національна податкова адміністрація. Це забезпечить комплексний підхід до управління міграційними процесами та підвищить ефективність контролю за дотриманням правил перебування іноземцями.

З цікавого також можна відзначити, що ця система буде діяти у всіх країнах ЄС і її запуск очікується 10 листопада цього року.

Читайте також