Польські фермери посилять протести з 20 лютого: блокада торкнеться портів та перевантажувальних станцій

Фермери в Польщі з 20 лютого планують посилити свої протести, зокрема, шляхом блокування колій, портів та перевантажувальних станцій. Про це повідомили в Інституті економіки сільського господарства, опублікувавши карту, на якій показано місця, де буде ускладнено рух транспорту.

Крім доріг, протестувальники також планують блокувати шість пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. Керівник незалежної самоврядної профспілки індивідуальних фермерів "Солідарність" Томаш Обшанський повідомив, що також очікується блокада портів та перевантажувальних станцій.

Блокада кордону із Польщею / Фото: GettyImages

Представник організації заявив, що завтра має бути заблокована головним чином рух вантажівок. Один раз на годину будуть пропускати транспорт, так як це було раніше. Вчора був блокований приватний легковий транспорт з 10:00 до 16:00, але автобуси могли проїжджати. Зараз очікується приїзд ще більшої кількості протестувальників з усієї Польщі, тому кордон буде повністю заблокований. Також є оголошення про можливе блокування залізничних колій. У планах протестувальників також є блокування перевантажувального терміналу у Бродах, а також портів, кількох міст, швидкісних доріг та в'їздів на автостради.

Представник організації зазначив, що вимога фермерів стосується обмеження ввезення сільськогосподарської продукції до Польщі, але транзитом товари можуть проїжджати без перешкод.

Інша польська організація фермерів, що протестує на Підкарпатті, також вважає за необхідне заборонити транзит з України. План протесту буде вирішено завтра.

Раніше українська віце-прем'єр Ольга Стефанишина повідомила Єврокомісію про ситуацію на кордоні з Польщею та очікує на реакцію.