Понад 50% українських учнів стикалися з булінгом – дослідження

Тяжкість проблеми булінгу серед школярів
Тяжкість проблеми булінгу серед школярів

Більшість українських школярів стикаються з булінгом, особливо цькування частіше потерпає дівчат. Згідно з даними Міністерства освіти та науки, серед них було зазначено 55,9% дівчат і 46,2% хлопців.

Найбільше випадків булінгу зафіксовано у Києві (33,7%) та обласних центрах (34,4%). У сільській місцевості та містах районного значення цей показник нижчий - 25,3% та 25,8% відповідно. За останніми даними, майже чверть школярів (24,7%) стали жертвами булінгу з приводу вторгнення Росії в Україну. Найменше випадків цькування зафіксовано у східних та південних областях - 18% та 22%. Міністерство освіти та науки закликає батьків і педагогів звернути увагу на проблему булінгу та вжити заходи для її подолання.

Нагадаємо, що у 2023 році дослідження показали, що у Києві 15% дошкільнят говорили українською мовою, а ще 65% використовували мішану групу мов. Серед них були діти, які вживали російські та українські слова або навіть ті, хто головним чином говорив російською, але вживав українські слова і термінологію.

Як повідомлялось, Міністерство освіти і науки пропонує ряд рекомендацій для вищих навчальних закладів, зокрема, початок навчального року у серпні та навчання у суботу.

Нагадаємо, що парламент взяв до уваги законопроєкт №11092 щодо удосконалення системи початкової загальновійськової підготовки. Метою законопроєкту є поліпшення початкової загальновійськової підготовки і актуалізація її змісту.

Читайте також