Посол України в Китаї розповів, чому його досі не прийняв Сі Цзіньпін

У квітні цього року президент Володимир Зеленський призначив Павла Рябікіна послом України в Китаї. Однак процес його призначення тривав довше, і лише в червні Рябікін вручив копії вірчих грамот директору протокольного департаменту міністерства закордонних справ Китаю Хун Лею і приступив до виконання обов'язків.

На початку квітня китайський президент Сі Цзіньпін прийняв вірчі грамоти від 70 послів різних країн, однак Рябікіна призначено лише на наступний день після розмови між Цзіньпіном і Зеленським. Копії вірчих грамот були передані Хун Лею 20 червня. За словами Рябікіна, це не було сплановано заздалегідь, а просто регламент процесу призначення і акредитації посла.

Рябікін пояснив, що через жорсткі обмеження, пов'язані з коронавірусом, в Китаї не проводилися церемонії вручення грамот послам. Проте з моменту останньої церемонії в Китаї прибули вже 20 нових послів, які також очікують на зустріч з лідером держави. Рябікін підкреслив, що він виконує свої обов'язки як посол, незалежно від того, коли відбудеться його зустріч з Сі Цзіньпіном.

Павло Рябікін був призначений новим посолом України в Китаї з квітня 2023 року. Він вважає, що єдиний спосіб змусити великі китайські компанії покинути Росію і перестати торгувати з нею - це застосування санкцій.