Постраждалі від сексуального насильства під час війни отримають репарації

Україна запускає пілотний проєкт з репарацій для жертв сексуального насильства під час війни

Україна розпочала пілотний проєкт з невідкладних репарацій для людей, які постраждали від сексуального насильства під час війни. Цю новину повідомила віцепрем'єрка Ольга Стефанішина під час конференції "Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки".

За словами Стефанішиної, впродовж року 500 постраждалих отримають одноразову виплату в розмірі 3 тисяч євро. У березні перші 40 людей пройдуть необхідні процедури для отримання статусу постраждалого та перших репарацій.

Для отримання репарацій постраждалі люди повинні пройти верифікацію, однак їм гарантується повна конфіденційність.

Є протокол взаємодії, який мінімізує травматизацію: це процес роботи з психологом, супроводження людини, робота через центри допомоги врятованим з кейс-менеджером, тобто, людиною, яка супроводжує тебе весь час і роками, скільки це потрібно - пояснила віцепрем'єрка.

Пілотний проєкт триватиме до кінця жовтня, після чого планується розширення його масштабів.

Наступний етап проєкту буде більш масштабний, оскільки до жовтня хочемо сформувати певну практику та досвід. І, можливо, будемо брати до уваги інші злочини, не лише сексуального характеру - заявила Ольга Стефанішина.

Ініціатива також знайшла підтримку першої леді Олени Зеленської.

Щоб відновитися, потрібен ресурс. Це стосується як країни, так і окремих людей. Постраждалі від сексуального насильства під час війни не можуть чекати на "класичні" репарації, коли війна закінчиться чи коли Росія погодиться сплатити відшкодування. Діяти треба негайно - заявила Зеленська.

Також зазначимо, що станом на 4 березня Генеральна прокуратура України розглядає 274 справи про сексуальне насильство, вчинене російськими окупантами, але кількість потерпілих є набагато вищою.

У жовтні минулого року на сайті Верховної Ради України був опублікований проєкт Закону про статус осіб, постраждалих від сексуального насильства, пов'язаного зі збройною агресією Російської Федерації проти України, та невідкладні репарації.