"Потрійний успіх": аграрії отримали несподівані прибутки від врожаю

Аграрії отримали несподівані прибутки від врожаю
Аграрії отримали несподівані прибутки від врожаю

У 2023 році компанії отримали сумарний прибуток від основних культур в розмірі 129 доларів за гектар, що перевищує прогнозовані 94 долари за гектар.

Про це повідомляє компанія Agrohub посилаючись на результати свого дослідження.

"Фактичний показник EBITDA (обсяг прибутку до вирахування витрат за відсотками, сплати податків та амортизаційних відрахувань) на основних культурах у 2023 році становить 129 доларів за гектар, що перевищує прогнозовані 94 долари за гектар. Порівняно з 2022 роком прибуток компаній зрос на 3 рази. У 2022 році фактичний EBITDA становив 47 доларів за гектар", - зазначено в повідомленні.

Зазначається, що найбільше зростання прибутковості відмічено у кукурудзи - 38 доларів за гектар у результаті продажу. На початку року аграрії вважали її нерентабельною з EBITDA - 47 доларів за гектар. Також важливо відзначити, що кукурудза була найбільш збитковою культурою у 2022 році.

Дослідження також показало значне зростання доходів від ріпаку - 228 доларів за гектар (+32% вище прогнозу) та соняшнику - 165 доларів за гектар (+33% від прогнозу).

Згідно з результатами дослідження, фактичний результат по пшениці та сої майже не відрізняється від прогнозованих. Оскільки основна частина урожаю була реалізована у 2023 році, пшениця виявилась збитковою (-101 долар за гектар), а продажі сої принесли значний прибуток (+378 доларів за гектар).

За даними компанії, фактичні ціни на продукцію виявилися на 3,3% вищими за прогнозовані. Найбільше зросла ціна на кукурудзу - на 6,3%. Також відбулося істотне зростання цін на ріпак (+5,2%) та соняшник (+4,3%). Ціна на пшеницю та сою змінилися незначно (+0,8% та -0,2% відповідно).

Керівниця напрямку Agrohub Benchmarking Оксана Боброва зазначила, що ціни стали сприятливими завдяки стабільній роботі морського зернового коридору, що дозволило аграріям зекономити на сухопутному транспортуванні. Виробники також адаптувалися до ситуації й оптимально планують витрати на вирощування.

На момент збору даних, урожай всіх вищезгаданих культур, крім кукурудзи, був реалізований на 95%. Що стосується кукурудзи, у середині липня залишки в середньому становили 20% від загального врожаю.

Читайте також