Повернуто 75 людей з російського полону: деталі від омбудсмана

75 повернутих людей мають статус полонених в Росії
75 повернутих людей мають статус полонених в Росії

Україна обміняла з полону 71 воїна та 4 цивільних

Сьогодні, 31 травня, відбувся обмін військовополоненими, у результаті якого Україна змогла повернути 71 воїна та чотирьох цивільних. Про це повідомив Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини, під час телемарафону Єдині новини.

Лубінець також зазначив, що обмін військовополоненими передбачає пріоритетне повернення важкопоранених та жінок, як це визначено міжнародними конвенціями.

«Повинні бути якісь правила... Але ніяких відповідей від російської сторони, окрім того, що «ми подумаємо, ми візьмемо в роботу». Потім без жодних пояснень вони викреслюють 99% людей зі списків, які ми подаємо, і кажуть: хочете – забирайте цих, не хочете – не забирайте. Україна ніколи не ставала в ультимативну позицію. Зрозуміло, що ми порушуємо питання щодо жінок, важкопоранених... Цей обмін був на межі зриву, але нам вдалося його провести», – заявив Лубінець.

Лубінець додав, що всі повернуті розповідають про тортури та стверджують, що не бачили представників Червоного Хреста. Третина визволених є пораненими або важкопораненими.

Також сьогодні, під час обміну військовополоненими, була повернута нащадка, 24-річна слідча Національної поліції Мар'яна Чечелюк, яка перебувала у полоні понад два роки.

Читайте також:

  • Обійми, обід та дзвінки рідним після полону: ці фото зворушують до сліз
  • Мама-військовополонена уперше за два роки обійняла сина: щемливе відео

Читайте також