Пожежа на ЗАЕС. Експерти МАГАТЕ не змогли встановити причину інциденту

Пожар на ЗАЕС. Експерти не з'ясували причину
Пожар на ЗАЕС. Експерти не з'ясували причину

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії перевірили градирню Запорізької АЕС, яка загорілася напередодні, і поки що не встановили причину інциденту. Про це повідомило МАГАТЕ.

«За словами генерального директора Рафаеля Маріано Гроссі, на основі спостережень команда оцінила, що малоймовірно, що першоджерело пожежі виникло біля основи градирні», - йдеться в заяві МАГАТЕ.

За результатами огляду встановлено, що пошкодження, ймовірно, зосереджено у внутрішній частині башти на рівні водорозподільного сопла, що знаходиться на висоті близько 10 метрів.

Команда МАГАТЕ була відмовлена в доступі до басейну холодної води з міркувань безпеки. Вони помітили вигорілі ділянки у внутрішньому обладнанні та залишки спаленого пластику та фрагменти бетону у басейні з холодною водою. Про це повідомляє Агентство.

Експерти МАГАТЕ не виявили ознак пошкодження уламків, попелу чи сажі в районі основи градирні. Це свідчить про те, що ядерна безпека станції не постраждала, оскільки градирні не працюють, і радіоактивних речовин немає у районі градирень, що знаходяться приблизно за 1,5 км від реакторних блоків ЗАЕС.

Зауважимо, що експерти Міжнародного агентства з атомної енергії стверджують, що наразі не можуть зробити остаточні висновки щодо причини пожежі і обіцяють продовжити аналіз після додаткового огляду та доступу до рівня.

Нагадаємо, що на Запорізькій АЕС сталася пожежа у градирні номер один та пошкоджено інше технологічне обладнання. Експерти МАГАТЕ зафіксували сильний дим, що піднявся з північної частини станції після вибухів. За інформацією "команди ЗАЕС", яка перебуває під контролем російських окупантів, пожежа сталася внаслідок атаки безпілотника на градирню. Президент України Володимир Зеленський також підтвердив цю версію подій.

Читайте також