Православний календар на лютий 2024 року

Уже зовсім скоро в Україні буде можливість святкувати релігійні важливі дні за новим календарем. Мова про лютий місяць. 

Загалом, православний календар лютий 2024 року, не здивує новими святами. Змінилися лише дати та деяка послідовність.

православний календар лютий

Українці вже в січні пройшли "тест-драйв" нового календаря. Утім, в Україні залишиться свобода і у святкуванні, і у виборі релігії, і в інших уподобаннях.

Православні свята на лютий 2024 року 

Насамперед варто зазначити, що вже 2 лютого православний світ святкуватиме Стрітення Господнє. Свято дуже важливе і зазвичай цього дня парафіяни відвідують святкову службу. 

Почнемо з самого початку. Уже 1 лютого православний світ вшановує пам'ять мученика Трифона і преподобного Петра. 

Відразу після Стрітення, вже 3 числа, день святого Симеона Богоприїмця. Також цього дня вшановують пам'ять пророчиці Анни. До кінця першого тижня також згадують про Агафію, Укола і преподобного Партенія. В окремих церквах кожен із цих днів відводять для спеціальних молитов і служб. 

Які свята слідують далі:

  • 8 лютого вшановують пам'ять великомученика Феодора Стратилата; 

  • 9 лютого - святого мученика Никифора; 

  • 10 лютого святого мученика Харлампія;

  • 11 лютого - святого священномученика Власія;

  • 12 лютого - святого Мелетія.

З 15 лютого, в середині місяця, у православному світі згадують про святого апостола Онисима, а наступного дня і про мучеників Памфіла, Порфирія. 

Уже 17 лютого в православ'ї згадують Теодоро Тирона, а наступного дня служби ведуться за Закхея. 

Одні з найважливіших днів у лютому випадають саме на кінець місяця:

  • 19 лютого - святого апостола Архипа;

  • 20 лютого - святого Лева;

  • 21 лютого - святого преподобного Тимофія; 

  • 22 лютого - переміщення мощей святих мучеників у Євгенії.

Уже наступного дня в православ'ї згадають про Полікарпа, а потім і про перше та друге обрітення голови Іоанна Хрестителя. Цей день у православ'ї відзначають по-особливому, проводять спеціальні служби. 

Варто розповісти і про найостанніші дні календаря. Для прикладу, 26 лютого згадують про святого Порфирія, а наступного дня преподобного сповідника Прокопія Декаполіта.

Цього року лютий має 29 днів. Відповідно 28 лютого відзначається день сповідника Василя, сопостника святого Прокопія, а в останній день місяця святого преподобного Кассіана. На цьому закінчується насичений православними святами лютий.

Згадаймо і про старий церковний календар 

Багато українців свідомо дотримуються старого календаря. Саме тому деякі зі свят будуть істотно відрізнятися. 

календар православний лютий

Наприклад, лютий за старим календарем починається з читання пам'яті преподобного Макарія Єгипетського, а одразу слідом за ним згадуватимуть Євфимія Великого. Лише 5 лютого в такому календарі згадують про священномучеників Климента й Агафангела. Перший тиждень лютого закінчиться днем пам'яті святого Григорія Богослова. 

Лютий, якщо слідувати за старим календарем, насичений на свята. Наприклад, 8 лютого раніше проводилися дуже важливі служби. Причина в тому, що відзначається пам'ять преподобного Ксенофонта, дружини його Марії та їхніх синів. 

У старому календарі в лютому є ще один важливий день. 11 лютого згадують про перенесення мощей священномученика Ігнатія Богоносця. Свято трьох святих відзначатиметься наступного дня, 12 лютого. Другий тиждень лютого згадують святих Кіра та Іоанна і мученика Трифона. Також 14 лютого святкують день Петра (досить популярне свято).

Стрітення Господнє відзначається 15 лютого за старим календарем. Тобто за старим стилем тільки до середини місяця свята "наздоганяють" новий календар. Там Стрітення святкують уже 2 лютого. Далі послідовність свят залишається до кінця місяця.

Важливо зазначити, що такий календар православних свят на лютий заслуговує на увагу. Багато років українське православ'я використовувало саме його. Новий же православний календар на лютий 2024 року потребує часу для звикання. 

Головне свято лютого 

Якщо розглядати православні свята лютого місяця, то звісно, найвідомішим і найважливішим із них буде Стрітення Господнє. 

Це свято у старому стилі святкується 15 лютого, у новому 2 лютого. Такий церковний і божественний день має своє особливе значення. 

В іншому святкування та служби мало в чому змінилися. Православний світ не позбувся важливих дат. Щодо законних підстав, то з 1 вересня 2023 року, кожен місяць матиме офіційні та нові дати старих свят. Такий календар має свою назву - новоюліанський. Загалом, щоб не плутатися, варто враховувати зміщення дат на 13 днів. Тож старі свята, якщо вони відомі, можна досить швидко вирахувати для нового стилю.