Правозахисні організації вимагають покарання для Соловйова, Симоньян та Кисельова

Правозахисні організації вимагають покарання для Соловйова, Симоньян та Кисельова

Міжнародна федерація прав людини (FIDH), Центр громадянських свобод та Харківська правозахисна група звернулися до Міжнародного кримінального суду з вимогою розглянути злочини проти людяності, які вчинили шість росіян.

Ці злочини стосуються колишнього президента та нинішнього заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва, ведучого телеканалу «Росія-1» Володимира Соловйова, головної редакторки «Russia Today» Маргарити Симоньян, керівника державної медіагрупи «Россия сегодня» Дмитра Кисельова та  радіо- і телеведучого Сергія Мардана.

Згідно з поданою інформацією, всі вони приймали участь у кампанії ненависті проти цивільного населення України, заохочуючи та сприяючи військовим злочинам іншими звірствами. Одним із відповідальних за цю пропагандистську кампанію вважають Олексія Громова, першого заступника керівника Адміністрації президента Росії.

«Ми бачимо в цьому не тільки наше особисте бачення, але і чітко аркуш з переконаннями у певних тезах. Ми вибрали найбільш масових і впливових людей, які найчастіше повторювали ті тези, про які ми говоримо», - сказав Володимир Яворський, програмний директор Центру громадянських свобод.

Правозахисники проаналізували понад 2 тисячі відеофрагментів з виступами згаданих осіб в період з 24 лютого 2022 року по 24 лютого 2024 року. Виявлені понад 300 випадків мови ненависті, яка є злочином проти людяності у формі переслідування.

«Риторика ненависті відіграла вирішальну роль у злочинній кампанії Росії в Україні. Наші організації вважають, що мова ненависті, в контексті злочинів проти людства, є окремим порушенням, яке потребує більшої уваги Міжнародного кримінального суду. Наше повідомлення містить достатньо доказів для подальшого розслідування цих дій і видання ордерів на арешт цих осіб», - зазначив Ілля Нузов, керівник відділу міжнародного правосуддя FIDH.

Автори звернення зазначають, що ворожі висловлювання Медведєва, Соловйова, Симоньян, Кисельова та Мардана є переслідуванням, злочином проти людства згідно з Римським статутом, а також обґрунтовують відповідальність Громова за наказ або дозвіл на вчинення таких дій за статтею 25 або 28 Римського статуту.

У 2023 році Росія витратила 58 мільярдів рублів, що дорівнює половині мільярда доларів, на створення пропаганди через так звані "некомерційні" організації. Бюджети, виділені Кремлем, зобов'язували ці організації витратити ці кошти на внутрішню пропаганду для формування підтримки путінського режиму, виправдання агресії РФ проти України та впливу на свідомість російських військовослужбовців через героїзацію їх участі у війні.

Читайте також: