Пресконференція Шмигаля та нові санкції проти РФ та Ірану. Головне за 10 вересня

Шмигаль на пресконференції щодо нових санкцій проти РФ та Ірану
Шмигаль на пресконференції щодо нових санкцій проти РФ та Ірану

На пресконференції Шмигали, США введена нова Хвиля санкцій проти Росії та Ірану, а також сталося резонансне побиття військового у Смілі. Серед головних новин 10 вересня:

Резонансне побиття військового у Смілі

У Смілі Черкаської області стався конфлікт між військовим та зловмисником з кримінальним минулим. Відомий боєць збройних сил опублікував у соцмережах інформацію про ДТП, у якій постраждали його батьки з вини місцевого злочинця. Потім він побив військового та змусив його публічно визнати провину та просити вибачення.

Цей інцидент став гучною подією і привернув увагу суспільства. Міністерство внутрішніх справ та Національна поліція України вже розпочали розслідування. Головицояка знаходиться на втеці від слідства, розшукують. Прокуратура подала клопотання до суду про його затримання та утримання під вартою.

США ввели нові санкції проти Росії та Ірану

Міністерство фінансів США оголосило про введення нових санкцій проти юридичних та фізичних осіб з Росії та Ірану. Причина - підтримка, яку Іран надає Росії воєнними запасами. У списку об'єктів, що під санкціями, знаходяться 10 фізичних та 6 юридичних осіб з Ірану та Росії. Також під санкціями опинилися 9 суден та екіпажі, які, за словами американської влади, займалися постачанням військової техніки.

Пресконференція Шмигаля

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль провів пресконференцію, на якій розповів про досягнення уряду за вісім місяців 2024 року. Він зазначив, що витрати на будівництво третьої лінії оборони з бетонними фортифікаціями становлять 40 млрд грн, проєкт вже завершено. Збільшення виробництва зброї втричі зафіксоване у 2023 році і вдвічі - за перші 8 місяців 2024 року. Також заплановано виготовлення понад 1 млн дронів.

Також уряд працює над виробництвом боєприпасів для артилерії. Завдяки фінансуванню партнерів, зокрема Данії, досягнуті певні успіхи. Також створено декілька спільних підприємств у галузі оборонно-промислового комплексу. Особлива увага приділяється розробці далекобійних рішень. Мета полягає у локалізації виробництва великої кількості військової техніки.

На фінансування оборони виділяється 100% податків, а бюджет-2025 формується за таким же принципом. Виділено $100 млрд на невійськові витрати з 2022 року. Реструктуризація зовнішнього боргу дозволила заощадити $11,4 млрд. Також є рішення про використання $50 млрд заморожених російських активів. Мета - конфіскувати активи на $300 млрд.

Крім того, продовжується скринінг українського законодавства та розробка реформ. Затверджена матриця реформ на цей рік, яка включає понад 400 заходів. Автомобільні та економічні візи продовжено, автомобілі вільно перетинають кордони. Загальна мета - готовність до вступу до ЄС не пізніше кінця 2025 року.

Держсекретар США та глава МЗС Британії відвідають Україну

Державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі відвідають Київ на робочому візиті цього тижня. Одна з головних цілей поїздки - послухати українське керівництво щодо їхніх потреб та цілей на поточний час.

Кабмін звільнив заступників міністрів з чотирьох відомств

Кабінет міністрів звільнив чотирьох заступників міністрів різних відомств. Розпорядження стосуються Міністерства ветеранів, Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості та Міністерства закордонних справ.

Особи, які були звільнені з посад:

  • Олександр Порхун - перший заступник міністра у справах ветеранів України;
  • Маркіян Дмитрасевич - заступник міністра аграрної політики та продовольства України;
  • Тимур Ткаченко - заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості України;
  • Ірина Боровець - заступник міністра закордонних справ України.

Водночас Олександру Циборту була призначена посада заступника міністра економіки України з цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Читайте також