Президент Польсько-української господарчої палати спростував міф про «українців, які витрачають польські гроші»

Президент Польсько-української господарчої палати
Президент Польсько-української господарчої палати

Майже 70% українських біженців в Польщі знайшли роботу і платять податки. Надходження до бюджету перевищують витрати на допомогу українцям.

Ми маємо ситуацію, коли майже 70% українських біженців знайшли роботу. Вони працюють, платять податки. Кошти, які ми отримали до державного бюджету і до інституту соціального забезпечення, значно перевищили ту допомогу, яку ми надали українським біженцям. - сказав Президент польсько-української господарчої палати Яцек Пєхота.

Президент палати наголосив, що українці внесли до польського бюджету 15-20 млрд злотих у 2023 році через податки та збори. Внесок українських біженців у ВВП Польщі становить 0,7-1,1%, а на довгострокову перспективу ця цифра може зрости до 0,9-1,35% щорічно. Економічні аналітики не зафіксували негативного впливу біженців на безробіття та рівень заробітної плати в Польщі.

Президент попросив наголосити на цих позитивних аспектах і не забувати про значний допоміжний внесок українських біженців в економіку Польщі. Він пояснив, що Польща потребує робочої сили, і українські біженці відмінно виконують цю функцію. Вони принесли більше ресурсів Польщі, ніж було витрачено на їхню допомогу.

Також було зазначено, що багато польських роботодавців цінують українських працівників за швидку адаптацію та працьовитість. Проте, деякі поляки почали ставитися до працівників з України гірше. Відповідні дослідження показали, що 78% роботодавців ставляться позитивно або нейтрально до українських працівників.

Українці внесли значний внесок у польську економіку, і це потрібно враховувати і розповідати про нього, щоб боротися з негативними стереотипами. Польща створила Раду співпраці з Україною для більш цілісного підходу до відносин між країнами.

Читайте також