Прибуткова робота без вищої освіти: які варіанти доступні українцям у Німеччині

Потенційні кар'єрні можливості в Німеччині
Потенційні кар'єрні можливості в Німеччині

Заняття в університеті не є обов'язковим для отримання високооплачуваної роботи. У Німеччині існує сім професій, які не вимагають багаторічного навчання і приносять високий дохід. Про це повідомляє видання Аussiedlerbote.

У 2024 році середня заробітна плата працівника в Федеративній Республіці Німеччина становить €51,9 тис на рік до відрахування податків. Це одна з причин, чому багато людей переїжджають до Німеччини.

Агент з нерухомості

Якщо ви вмієте продавати все і всім, і вам подобається укладати угоди, то робота агента з нерухомості може стати хорошою можливістю. Для того, щоб стати агентом з нерухомості, не потрібно спеціальної підготовки або кваліфікації, але ви повинні отримати ліцензію Maklererlaubnis.

Ця робота включає консультування клієнтів, організацію оглядів, створення рекламних матеріалів і контрактів, а також забезпечення виконання транзакцій. Середня заробітна плата складає приблизно €3,9 тис на місяць.

Водій метро або трамваю

Великою перевагою цієї професії є те, що вам потрібно володіти німецькою мовою рівня В1 або В2, а також мати водійські права і бажання навчатися. Підготовка триває всього кілька місяців і включає гідну зарплату від €2,1-2,8 тис.

Розробник програмного забезпечення

ІТ-сектор є одним з найприбутковіших сегментів ринку праці в Німеччині, де середня зарплата становить приблизно €5,8 тис на місяць. Багато стартапів пропонують роботу програмістам-самоучкам або людям із тримісячним навчанням. Є безліч безкоштовних онлайн-курсів та книг, які допоможуть вивчити мови програмування.

Тесляр

Теслярам потрібно один або два роки навчання, але вони можуть почати працювати вже на етапі навчання та отримувати оплату за це. Середня заробітна плата тесляра в Німеччині складає близько €43,7 тис на рік, але ця сума може зрости до €52 тис.

Адміністративний помічник

Для того, щоб стати помічником адміністратора, не потрібно жодної спеціальної кваліфікації. Важливі якості цієї професії - організованість, комунікабельність, здатність виконувати кілька завдань одночасно і уважність до деталей. Середня зарплата становить €41,7 тис на рік.

Працівник банку

Для роботи у банку потрібно пройти стажування, але немає необхідності здобувати вищу освіту. Через стажування у вас будуть хороші можливості розвитку кар'єри. Середня заробітна плата працівника банку становить €45,5 тис на рік.

Планувальник заходів

Для цієї кар'єри потрібні організаторські здібності, комунікативність і вишуканий смак. Формальна кваліфікація не є обов'язковою. Деякі організатори весіль та заходів заробляють до 100 тис євро на рік.

За даними, рівень зайнятості українських біженців в Німеччині сягне 55% через 10 років інтеграції. Сприятлива зайнятість гальмує велика кількість матерів-одиначок та поганий стан здоров'я. За дослідженням, рівень зайнятості українських біженців становитиме 45% через 5 років і 55% через 10 років.

Читайте також